Scurt istoric

Istorie Decembrie 6, 2014

Satul Săpoteni a avut biserică din perioada începutului existenței sale.

Mai mult, la 3 august 1597 Ieremia Movilă întărește lui popa Anton și preotesei lui, Neacșa, partea sa din Săpoteni, cumpărată de la Miron. În 1607 popa Gavril, fiul lui Anton, nepot lui Ilea, strănepot lui Ilco și lui Pilco, vinde lui Ionașco diac., două jărebii locuri de casă din Săpoteni.

Preotul Anton era rudenie cu primii stăpâni menționați la Săpoteni în 1546. În 1634 Moise Movilă întărește fiilor popei Măteieș părțile din Săpoteni danie popei Măteiaș de la Gheorghe și partea cumpărată de tatăl popei Măteiaș, popa Anton. Astfel se poate urmări, pentru o perioadă îndelungată preoți din aceeași familie, care s-au succedat în Săpoteni, și din care poate era și Gheorghiță preotul de la Horodiște (Iași), fiul preotului Mereuță de la Săpoteni, în 1708. În 1772 la Șipoteni sunt menționați doi preoți, în 1832, doi preoți și un diacon dar în 1890 un singur preot.

În jurul anului 1876 biserica din satul Șipoteni și cea din satul Liveni Vârgolici erau deservite de preotul Mardare Diaconescu. În 1888 era preot la Săpoteni Ioan Gheorghiu care la 3 decembrie 1881 este numit învățător provizoriu la școala din sat.

În jurul anului 1900 biserica din satul Șipoteni era filie a Parohiei Dumeni, unde era paroh din 1894 preotul Gh. Vasiliu, trecut apoi la Parohia Liveni-Sofian și supranumerar preotul Ioan Gheorghiu, devenit paroh.

Preotul Ioan Gheorghiu, paroh la Parohia Dumeni cu filia Șipoteni, a fost urmat de preotul Xenofont Urzică, apoi de preotul Saucă Dumitru.

Din anul 2002 s-a înființat Parohia Șipoteni pentru care a fost numit preotul Barabasa Iulian.

Cel mai vechi locaș de biserică din satul Șipoteni este biserica din bârne de lemn construită, după unele surse în 1761, după altele 1764 sau 1768. Această biserică din bârne de lemn construită, prin contribuția sătenilor, căptușită cu scândură, tencuită și văruită a funcționat până în anul 2001, când prin strădaniile preotului Saucă Dumitru, ajutat de credincioși, s-a dat în folosință un locaș nou de biserică, construcție din cărămidă pe fundații de beton cu același hram „Adormirea Maicii Domnului”.

Alături de biserică, în latura de sud-vest s-a construit clopotnița din aceleași materiale și la aceeași înălțime cu biserica.